Specjalny Obszar Ochrony Siedlisk Natura 2000 KAMIONKI

Specjalny Obszar Ochrony Siedlisk Natura 2000 KAMIONKI SOO „Kamionki”
Powierzchnia: 66,9 ha
Opis obszaru:
Obszar obejmuje tereny leżące w bezpośrednim sąsiedztwie wsi Kamionka, na zachód od zabudowań. Są to północne stoki Gór Sowich. Znajdują się tu odsłonięcia skał serpentynitowych, przyjmujące postać niewielkich ścianek skalnych. W części są zarośnięte lasem. Otoczenie stanowi kompleks łąk ekstensywnie użytkowanych.
Wartość przyrodnicza i znaczenie:
Kod: PLH020005
Opis obszaru:
Jedno z kilku najbogatszych stanowisk zanokcicy serpentynowej Asplenium adulterinum w Polsce. Występuje tu od 7-20% jej populacji polskiej. Ponadto około 30% polskiej populacji Asplenium adiantum-nigrum oraz niewielka populacja A. cuneifolium. Jest to jedno z niewielu jej stanowisk poza Masywem Ślęży. Dla zachowania wymienionych gatunków obszar ten ma znaczenie kluczowe i to pomimo braku innych wartości przyrodniczych.