Wnętrze kościoła

Obecny – późnorenesansowy kościół, wzniesiono w latach 1638 - 1644 z fundacji Mikołaja Tarnowieckiego, według projektu Krzysztofa Bonadury Starszego.
Prace nad wyposażeniem późnorenesansowego i rokokowego wnętrza trwały do końca XVIII wieku. Znajdujący się w ołtarzu głównym obraz „Zdjęcie z krzyża” jest kopią dzieła Rubensa. Uwagę przyciąga także polichromia, pochodząca z 1745 roku oraz XVIII-wieczne tablice epitafijne i portrety trumienne rodziny Gurowskich. W dobudowanej do kościoła kaplicy ...
Prace nad wyposażeniem późnorenesansowego i rokokowego wnętrza trwały do końca XVIII wieku. Znajdujący się w ołtarzu głównym obraz „Zdjęcie z krzyża” jest kopią dzieła Rubensa. Uwagę przyciąga także polichromia, pochodząca z 1745 roku oraz XVIII-wieczne tablice epitafijne i portrety trumienne rodziny Gurowskich. W dobudowanej do kościoła kaplicy (1731 r.) umieszczony został gotycki krzyż z figurą Ukrzyżowanego, który odnaleziono podczas budowy nowego kościoła. Jak odnotowuje kronika klasztorna – chociaż przez 80 lat przeleżał w ziemi, nie uległ zniszczeniu.

Wnętrze kościoła klasztornego we Wschowie, widok na ołtarz główny.
    Kościół klasztorny św. Józefa Oblubieńca we Wschowie - wnętrze