Kopista (701 m n.p.m.)

Steinkoppe

wzniesienie w Sudetach Środkowych, w północno-środkowej części Gór Sowich. Wzniesienie położone jest w środkowej części grzbietu odchodzącego na północny wschód od Słonecznej, na północ od Przełęczy Trzy Buki. Jest to wzniesienie w formie malutkiego szczytu z niewyraźnie zaznaczonym wierzchołkiem na obszernym zrównaniu. Góra zbudowana jest z prekambryjskich paragnejsów i migmatytów. Na północnym zboczu w pobliżu szczytu na początku Doliny Kamiennej, wypływa główny – środkowy potok Brzęczek. Wzniesienie ...
wzniesienie w Sudetach Środkowych, w północno-środkowej części Gór Sowich. Wzniesienie położone jest w środkowej części grzbietu odchodzącego na północny wschód od Słonecznej, na północ od Przełęczy Trzy Buki. Jest to wzniesienie w formie malutkiego szczytu z niewyraźnie zaznaczonym wierzchołkiem na obszernym zrównaniu. Góra zbudowana jest z prekambryjskich paragnejsów i migmatytów. Na północnym zboczu w pobliżu szczytu na początku Doliny Kamiennej, wypływa główny – środkowy potok Brzęczek. Wzniesienie w całości porośnięte lasem regla dolnego z niewielką domieszką buka. Wzniesienie położone jest na obszarze Parku Krajobrazowym Gór Sowich.

Kamionki, panorama miejscowości z hotelem Forelle.Kamionki Górne. ...
    Kamionki Górne, widok od strony "Czarnego Rycerza" na dolinę Pieszyckiego ...