Juwenalia we Wrocławiu

Tradycja polskich Juwenaliów narodziła się w Krakowie i sięga jeszcze czasów średniowiecznych. Na ideę świętowania wpadli żacy studiujący na założonej przez Kazimierza Wielkiego Akademii Krakowskiej. Porą, jaką sobie na owo świętowanie wybrali, była wiosna. Z tej okazji organizowane były barwne korowody żaków, którym towarzyszyły występy połykaczy ognia, wędrownych grajków, mimów czy żonglerów.
Juwenalia w okresie władzy ludowej obchodzone były na dwa sposoby. Pierwszy- oficjalny, to uroczystości ...
Juwenalia w okresie władzy ludowej obchodzone były na dwa sposoby. Pierwszy- oficjalny, to uroczystości organizowane przez władze uczelni, czyli zaaprobowane przez władzę państwową. I drugi sposób, nieformalny, czyli imprezy inicjowane spontanicznie przez brać studencką.
Juwenalia w PRL-u kojarzą się przede wszystkim z korowodami przebierańców. Najbardziej charakterystycznym obrazkiem ulicy z tamtego okresu są pochody różnorodnie poprzebieranych studentów. Mieszkańcy akademickich miast mogli więc minąć roześmianych i rozśpiewanych kominiarzy, milicjantów, żebraków, postaci z innej epoki historycznej, odmiennej płci czy rasy.
Na czas Juwenaliów zajęcia na uczelniach były odwołane, a studenci bawić się mogli na koncertach popularnych zespołów rozrywkowych. W tym czasie odbywały się także konkurencje sportowe, a także różne zabawy w plenerze i klubach studenckich. Wstęp na wszystkie imprezy był bezpłatny, a korzystanie z komunikacji miejskiej, w odpowiednim stroju bądź za okazaniem legitymacji studenckiej, również było darmowe.
„Juwenalia za komuny” były szczególne z tego względu, że pozwalały choć na chwilę oderwać się od szarości dnia codziennego, a także umożliwiały prowadzenie zawoalowanej walki z ówczesnym ustrojem. Studenci chcieli i potrafili się bawić, choć mieli świadomość, że robią to pod niesłychaną presją i ciągłym nadzorem władz. O tym jak bardzo wszystko związane było wtedy z polityką świadczy fakt, że w 1968 roku po wydarzeniach marcowych, kiedy studenci zamieszani byli w rozgrywki polityczne, Juwenalia były zakazane. (...)
W powojennym Wrocławiu studenckie święto nazywano "Żakinadą". Pierwsze, w czasie Dni Wrocławia, zorganizowano w 1956 roku. 11 lat później w czasie Żakinady'67 doszło do tragicznego zdarzenia; na uczestników święta na Wzgórzu Partyzantów zawaliła się kamienna balustrada. Stało się to (wygodnym dla władz) pretekstem do odwołania imprezy w następnym roku. Protesty studenckie w 1968 roku przelały się przez całą Europę. We Wrocławiu zamiast Żakinady odbyła się wtedy (bardzo ograniczona w formie) Wiosna Studentów Wrocławia. Od 1969 roku studenckie święta nie miały już ogólnowrocławskiego charakteru - organizowały je poszczególne uczelnie. Na nowo tradycja Juwenaliów, obejmujących całe miasto (połączonych z przekazaniem żakom kluczy do bram miasta) pojawiła się w maju 1991 roku. (...)
W nowej rzeczywistości (po 1989r) w dalszym ciągu odbywają się Juwenalia, ale zrozumiałym jest, że brać studencka bawi się nieco inaczej. Tradycyjnie Juwenalia prawie wszędzie rozpoczyna pochód ulicami miasta, podczas którego włodarze przekazują studentom symboliczne klucze do ich bram. Od tego momentu aż do zakończenia święta żaków studenci rządzą miastem. Główną atrakcją obecnych Juwenaliów są koncerty. Na tym właściwie koncentruje się ich zasadnicza część. Najchętniej studenci bawią się w rytmach rocka.

Most Grunwaldzki, juwenalia rok 1960.
    Most Grunwaldzki jako miejsce pochodu wrocławskich studentów w ...