Wiata turystyczna

Pasterskie Skały (591 m n.p.m.)

Hirtensteine, Sieben Hirten

Grupa skalna położona w środkowo-wschodniej części Wysoczyzny Idzikowa, na niewysokim grzbiecie o kulminacji 590 m n.p.m., stanowiącym wschodnią krawędź Wysoczyzny Idzikowa, około 0,6 km w kierunku północnym od Idzikowa.
Grupę tworzy ciąg siedmu skał o dość charakterystycznej formie, wyrastających pionowo na długości ok. 200 metrów z dość wąskiego grzbietu Wysoczyzny Idzikowa, które pod wieloma względami są wielką osobliwością stanowiąc perełkę Ziemi kłodzkiej. Cztery skały są większe, jedna średnia, ...
Grupę tworzy ciąg siedmu skał o dość charakterystycznej formie, wyrastających pionowo na długości ok. 200 metrów z dość wąskiego grzbietu Wysoczyzny Idzikowa, które pod wieloma względami są wielką osobliwością stanowiąc perełkę Ziemi kłodzkiej. Cztery skały są większe, jedna średnia, pozostałe dwie to duże głazy. Skały mają formę płaskich ścian, iglic i żylet o wysokości do 10 m, szerokości od 8 do 20 m i grubości od 1,5 do 3 m., ustawionych w kierunku N-S. Skały zbudowane są z górnokredowych piaskowców i gruboziarnistych zlepieńców głównie kwarcowych z otoczakami skał metamorficznych i kredowych margli. Warstwy skał zapadają pionowo stanowiąc fragment fleksury w miejscu dyslokacji, która powstała w wyniku alpejskich ruchów górotwórczych, wynoszących Masyw Śnieżnika. Sztywne skały metamorficzne głównie zalegające głębiej gnejsy, pękły w wyniku czego powstał uskok wyraźnie widoczny w rzeźbie terenu, jego przejawem jest wznoszący się 0,5 km na wschód stromy stok Suchonia. Nazwa skał związana jest z legendą o pasterzach, którzy wzgardzili chlebem, za co zamienieni zostali w skały. Pasterskie Skały są jedyną w tym rejonie grupą ostańców przetrwałych z pionowego fragmentu fleksury. Skały objęte są ochroną jako pomnik przyrody. Za Wikipedią
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Pośród rzadkiego lasu porastającego wąskie, niemal dokładnie na północ ukierunkowane wzgórze ponad górnymi zabudowaniami Idzikowa w kierunku Kamiennej, wznosi się grupa malowniczych, zbudowanych ze zlepieńców kredowych kamiennych brył. Z zamierzchłych czasów wywodzi się ich nazwa Pasterskie Skały lub Siedmiu Pasterzy, a okolice te już w latach międzywojennych były celem atrakcyjnych wycieczek.

Jedna z Pasterskich Skał przy drodze z Idzikowa do Kamiennej.
    Idzików. Gospoda, szkoła, kościół i Pasterskie Skały.