Sztolnia kopalni srebra (dawna)

Jaskinia / Sztolnia Daisy (nieformalnie)

XVIII w.
Istnieje częściowo

Żyła kruszconośna srebra i rud ołowiu powstała na kontakcie gnejsu sowiogórskiego z dewońskimi zlepieńcami i mułowcami z wkładkami wapieni depresji Świebodzic. Żyła udostępniona jest dwiema sztolniami z XVIII w. Z racji tego, że w pobliżu jest znane sztuczne jeziorko Daisy (wyrobisko soczewy wapiennej) także te sztolnie nazywa się sztolniami Daisy. Mniejsza pozioma sztolnia ma 20 m długości i trzy krótkie odnogi. Ciekawsza jest druga sztolnia o długości 57 m. Jej największą atrakcją jest długa upadowa ...
Żyła kruszconośna srebra i rud ołowiu powstała na kontakcie gnejsu sowiogórskiego z dewońskimi zlepieńcami i mułowcami z wkładkami wapieni depresji Świebodzic. Żyła udostępniona jest dwiema sztolniami z XVIII w. Z racji tego, że w pobliżu jest znane sztuczne jeziorko Daisy (wyrobisko soczewy wapiennej) także te sztolnie nazywa się sztolniami Daisy. Mniejsza pozioma sztolnia ma 20 m długości i trzy krótkie odnogi. Ciekawsza jest druga sztolnia o długości 57 m. Jej największą atrakcją jest długa upadowa komora o długości 30 m i wysokości do 12 m. W stropie komory jest szybik o wysokości 12 m łączący komorę bezpośrednio z powierzchnią. Na ścianach widoczne polewy wapienne i formujące się kaskady - to jedyne formacje krasowe w Górach Wałbrzyskich (moose za A. Kosiór R. Podolski Stare górnictwo niewęglowe wokół Wałbrzycha )

Wejście do sztolni.
    Szyb sztolni zabezpieczony lichą barierką, głęboki na ok. 10 m, ...