Ładownia kolejowa Przewory Milickie (nie istnieje)

Steinerne Säule, Przewory (do 1947 r.)

Dawniej przystanek na żądanie z torem bocznym do załadunku drewna z lasów, stanowiących majątek książąt Hatzfeldt ze Żmigrodu. Obok przystanku znajdowała się duża leśniczówka. Po 1945 r. wszystkie zabudowania zostały rozebrane. Co ciekawe na mapach zaznaczony jest jeszcze jeden przystanek (Hst.) w pobliżu Przeworów, ok. 500 metrów wcześniej (Krausegarten - dziś bez nazwy). W pobliżu przystanku znajduje się tzw. Szwedzki Kamień - kamień graniczny z 1626 żmigrodzkiego wolnego państwa z klasztorem trzebnickim. ...
Dawniej przystanek na żądanie z torem bocznym do załadunku drewna z lasów, stanowiących majątek książąt Hatzfeldt ze Żmigrodu. Obok przystanku znajdowała się duża leśniczówka. Po 1945 r. wszystkie zabudowania zostały rozebrane. Co ciekawe na mapach zaznaczony jest jeszcze jeden przystanek (Hst.) w pobliżu Przeworów, ok. 500 metrów wcześniej (Krausegarten - dziś bez nazwy). W pobliżu przystanku znajduje się tzw. Szwedzki Kamień - kamień graniczny z 1626 żmigrodzkiego wolnego państwa z klasztorem trzebnickim. Od niego pochodzi nazwa przystanku. W pobliżu słupa zachował się słupek kilometrowy "55". (moose)

Na pierwszym planie podkłady po torach kolejki wąskotorowej. Kadr ...