Widoki z Koleby

Koleba (610/620 m n.p.m.)

Kolbeberg, Kolbe

Koleba (niem. Kolbeberg) - dwuwierzchołkowe wzniesienie 620, 610 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Wschodnich, w Masywie Śnieżnika - Krowiarkach. Dwuwierzchołkowe wzniesienie położone w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodniej części Masywu Śnieżnika, w północno-zachodnim grzbiecie odchodzącym od Śnieżnika, w północnej części Krowiarek, około 1,5 km, na południe od miejscowości Trzebieszowice. Położone jest w bocznym grzbiecie Krowiarek odchodzącym na północny wschód od Różanki. ...
Koleba (niem. Kolbeberg) - dwuwierzchołkowe wzniesienie 620, 610 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Wschodnich, w Masywie Śnieżnika - Krowiarkach. Dwuwierzchołkowe wzniesienie położone w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodniej części Masywu Śnieżnika, w północno-zachodnim grzbiecie odchodzącym od Śnieżnika, w północnej części Krowiarek, około 1,5 km, na południe od miejscowości Trzebieszowice. Położone jest w bocznym grzbiecie Krowiarek odchodzącym na północny wschód od Różanki. Od Koleby odchodzi kilka krótkich odnóg ku północnemu zachodowi, północy, północnemu wschodowi i wschodowi, pooddzielanych niewielkimi dolinkami. W północno zachodnim wznosi się Prosta. Na Kolebie stał prawdopodobnie średniowieczny zamek rycerski, należący do Konradowa, który zostal zniszczony w 1469r. przez ks. Jerzego z Podiebradów. Opisy ruin zamku spotykamy jeszcze XiX w. literaturze. Na podstawie PEZK str 74. Opr. Z. Waluś.

Wycinek mapy z 1936r. Pomaga dokładnie okreslić położenie figury.
    Radochów i okolice.