Zalew Sulistrowicki
M
Sulistrowicki Potok w Świątnikach

Sulistrowicki Potok

Sulistrowicki Potok – potok górski znajdujący się w Masywie Ślęży, na Przedgórzu Sudeckim w woj. dolnośląskim. Potok ma długość ponad 14 km, należy do zlewiska Morza Bałtyckiego. Jest prawym dopływem Czarnej Wody. Górny i środkowy odcinek potoku położony jest na terenie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego. Źródła potoku usytuowane są na wschodnim podejściu przełęczy Tąpadła, na wysokości około 375 m n.p.m. Potok w górnym biegu ma charakter potoku górskiego, płynie wartkim prądem w kierunku wschodnim, ...
Sulistrowicki Potok – potok górski znajdujący się w Masywie Ślęży, na Przedgórzu Sudeckim w woj. dolnośląskim. Potok ma długość ponad 14 km, należy do zlewiska Morza Bałtyckiego. Jest prawym dopływem Czarnej Wody. Górny i środkowy odcinek potoku położony jest na terenie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego. Źródła potoku usytuowane są na wschodnim podejściu przełęczy Tąpadła, na wysokości około 375 m n.p.m. Potok w górnym biegu ma charakter potoku górskiego, płynie wartkim prądem w kierunku wschodnim, zalesioną doliną, między zboczami Raduni i Ślęży. Za miejscowością Sulistrowiczki potok w środkowym biegu wpływa na otwarty teren, którym wśród pól uprawnych i łąk płynie na wschód. W dolnym biegu w okolicy miejscowości Świątniki potok opuszcza Ślężański Park Krajobrazowy i, skręcając na północ, płynie Równiną Wrocławską w kierunku Czarnej Wody, do której wpada na wysokości ok. 150 m n.p.m. w okolicy miejscowości Kunów. Zasadniczy kierunek biegu potoku jest północno-wschodni. Jest to potok odwadniający południowe i wschodnie zbocze Ślęży, północne zbocze Raduni i północno-zachodnie zbocze Wzgórz Oleszeńskich. W górnym biegu potok jest dziki, o kamienistym korycie z progami, w większości swojego biegu jest uregulowany. W okresach wzmożonych opadów i wiosennych roztopów stwarza zagrożenie powodziowe. Na potoku w miejscowości Sulistrowice wykonano zbiornik wodny "Sulistrowice" o przeznaczeniu rekreacyjnym, który jednak nie jest w stanie zabezpieczyć przed powodzią terenów leżących w dolinie Sulistrowickiego Potoku. Jest ważnym elementem turystyczno-krajobrazowym.
Źródło: Wikipedia