Dom nr 48 (dawny zajazd)

Późnobarokowy dom mieszkalny, dawny zajazd na rozdrożu. Dom wzniesiony na planie wydłużonego prostokąta, z charakterystyczną zachodnią ścianą szczytową ujętą w spływy. Na niej tablica z częściowo zatartą inskrypcją i datą 1799. Dom kryty dachem łamanym, pokrytym dachówką ceramiczną. Od wsch. późniejsza dobudówka, kryta dachem dwuspadowym. Dom jednokondygnacyjny z użytkowym poddaszem. Zachowany pierwotny układ przestrzenny i fragmentarycznie historyczna stolarka okienna. Obiekt wpisany do rejestru ...
Późnobarokowy dom mieszkalny, dawny zajazd na rozdrożu. Dom wzniesiony na planie wydłużonego prostokąta, z charakterystyczną zachodnią ścianą szczytową ujętą w spływy. Na niej tablica z częściowo zatartą inskrypcją i datą 1799. Dom kryty dachem łamanym, pokrytym dachówką ceramiczną. Od wsch. późniejsza dobudówka, kryta dachem dwuspadowym. Dom jednokondygnacyjny z użytkowym poddaszem. Zachowany pierwotny układ przestrzenny i fragmentarycznie historyczna stolarka okienna. Obiekt wpisany do rejestru zabytków nr rej.: A/4487/729/WŁ z 30.06.1979r. (moose za nid.gov.pl)

Dom nr 48 w Starym Jaworowie z tabliczką ZABYTEK (sygnowana logiem ...
    Dom widziany od strony centrum miejscowości.