Kamienna podstawa figury Trójcy Świętej (dawna)

Istnieje częściowo

Jedyna pozostałość po dawnej kładce nad Młynówką, łączącą zachodnią część starówki z wyspą Piasek i kościołem Minorytów. Na lewym brzegu po obu stronach małego mostu były ustawione dwie figury: po lewej - Jana Nepomucena, a po prawej - Trójcy Świętej. Pod koniec XIX wieku ta kładka została zlikwidowana. Jej funkcję przejęła nowa kładka przy budynku nr 10 (ul. I. Daszyńskiego). Los figury św. Jana jest nieznany, natomiast figura Trójcy Świętej stała niezmiennie aż do lipca 1997 r. Wtedy po ok. 2 latach ...
Jedyna pozostałość po dawnej kładce nad Młynówką, łączącą zachodnią część starówki z wyspą Piasek i kościołem Minorytów. Na lewym brzegu po obu stronach małego mostu były ustawione dwie figury: po lewej - Jana Nepomucena, a po prawej - Trójcy Świętej. Pod koniec XIX wieku ta kładka została zlikwidowana. Jej funkcję przejęła nowa kładka przy budynku nr 10 (ul. I. Daszyńskiego). Los figury św. Jana jest nieznany, natomiast figura Trójcy Świętej stała niezmiennie aż do lipca 1997 r. Wtedy po ok. 2 latach została podniesiona z kanału i ustawiona w nowym miejscu, oddalonym od Młynówki i położonym kilka metrów wyżej przy ul. Nad Kanałem: .
Historię dawnej kładki i figur przy niej, wynotowano z dyskusji na dawnym Forum Dawnego Kłodzka, z wiodącym użytkownikiem Adalbertem (obecnie niedostępne). [Stan]

Kłodzko - widok na Młynówkę i Park Sybiraków.
    Kamienna podstawa figury Trójcy Świętej (dawna).