Szkoła Podstawowa nr 18

Szkoła Podstawowa nr 18 im. Lucjana Szenwalda

"Szkoła Podstawowa nr 18 w Legnicy rozpoczęła pracę w dniu 6 września 1961 roku. Była to pierwsza placówka w ramach akcji Pomnik Tysiąclecia Państwa Polskiego - 1000 szkół na 1000-lecie Państwa Polskiego. Tymczasowa siedziba mieściła się przy ul. Lampego, a wkrótce szkoła zyskała nowy budynek przy ulicy 22 lipca (obecna ulica Władysława Grabskiego). Nauka odbywała się na trzy zmiany, a klasy liczyły ponad 40 osób.
Szkoła szybko zyskała miano szkoły wzorcowej. W dniach 5-10 czerwca 1967 roku w SP ...
Szkoła szybko zyskała miano szkoły wzorcowej. W dniach 5-10 czerwca 1967 roku w SP 18 zorganizowano Wystawę Postępu Pedagogicznego przy współpracy z Radą Ośrodka Metodycznego. Zwiedzających przyciągały zwłaszcza pomoce naukowe oraz nowoczesne metody nauczania.
Po 25 latach istnienia szkoła miała do dyspozycji 17 pomieszczeń dydaktycznych, salę gimnastyczną, 2 małe salki świetlicowe, jadalnię, pomieszczenie biblioteczne, harcówkę, boisko i działkę. Wiele z tych obiektów powstało i było utrzymywanych przez uczniów oraz rodziców. Ponadto uczniowie i rodzice wielokrotnie uczestniczyli w tzw. czynach społecznych, uczestnicząc w pracach polowych, w Zieleni Miejskiej oraz zbierając surowce wtórne.
Niedługo po założeniu SP 18 rozpoczęły działalność organizacje, które istnieją do dziś, między innymi Samorząd Uczniowski, Szkolna Kasa Oszczędności, koło Polskiego Czerwonego Krzyża, Szkolny Klub Sportowy, chór szkolny oraz Komisja Humanistyczna. Pozostałych organizacji nie ma obecnie w placówce, chociaż prężnie działały na przełomie kilku lat, a były to Spółdzielnia Uczniowska 'Promyk', Drużyna Związku Harcerstwa Polskiego im. Emilii Plater oraz zespół wokalny 'Wiolinek'.
W roku szkolnym 1962/1963 szkoła otrzymała imię żołnierza poety- kapitana Lucjana Szenwalda (1909-1944). Dzień patrona szkoły obchodzono 13 marca do końca lat 80 XX wieku."
Źródło:

Szkoła Podstawowa nr 18 ul. W. Grabskiego 5 w Legnicy - widok ...