Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego

"Dzięki ogólnopolskiej akcji społecznej występującej pod hasłem 'Tysiąc szkół na tysiąclecie istnienia państwa polskiego' w 1964 roku rozpoczęta budowa obiektów szkolnych przy ulicy 22 Lipca dobiegła końca i w kwietniu 1967 roku oddano do użytku piękny, nowoczesny, budynek szkolny. W nowym roku szkolnym 1967/68 budynek w swoje mury przyjął cztery klasy techniczne i jedenaście klas zawodowych o specjalności: monter instalacji sanitarnych, murarz, stolarz, elektromonter. Zatrudniono 53 nauczycieli ...
"Dzięki ogólnopolskiej akcji społecznej występującej pod hasłem 'Tysiąc szkół na tysiąclecie istnienia państwa polskiego' w 1964 roku rozpoczęta budowa obiektów szkolnych przy ulicy 22 Lipca dobiegła końca i w kwietniu 1967 roku oddano do użytku piękny, nowoczesny, budynek szkolny. W nowym roku szkolnym 1967/68 budynek w swoje mury przyjął cztery klasy techniczne i jedenaście klas zawodowych o specjalności: monter instalacji sanitarnych, murarz, stolarz, elektromonter. Zatrudniono 53 nauczycieli i 9 pracowników administracji, naukę zaś rozpoczęło 1200 uczniów. Obok szkoły zaczęły rosnąć mury warsztatów szkolnych, które oddano do użytku 30 marca 1968 roku. Warsztaty szkolne wyposażono w najnowocześniejsze maszyny i urządzenia, które miały służyć uczniom do nauki zawodu. Były one wzorem najnowocześniej zorganizowanego zakładu produkcyjnego. 15 marca 1970 roku dla uczniów mieszkających poza Legnicą i mających trudności z dojechaniem do Szkoły z miejsca zamieszkania przekazano do użytku internat szkolny na 240 miejsc. Placówka ta wyposażona została w czteroosobowe pokoje mieszkalne, osobne pokoje do nauki, świetlicę, jadalnię i bibliotekę. 15 października 1971 roku oddano do użytku nowoczesny kryty; 25-metrowy basen kąpielowy i salę gimnastyczną. Obiekty te zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt sportowy, a w budynku znajdowały się szatnie i natryski. Szkoła połączona została bezpośrednio z tymi obiektami tunelem na filarach. Uroczystość oficjalnego otwarcia Szkoły, nadania jej imienia, wręczenia sztandaru ufundowanego przez Komitet Rodzicielski i zakłady opiekuńcze odbyła się 5 października 1968 roku."

Źródło:

Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego przy ul. W. Grabskiego ...