Ziemia

Merkury

Haumea

Wenus

Pluton i Charon

Ścieżka dydaktyczna - Model Układu Słonecznego

Ścieżka dydaktyczna „model Układu Słonecznego” w Górach Izerskich przedstawia Słońce i 8 krążących wokół niego planet w skali 1:1 miliarda. W tej skali pokazane są zarówno rozmiary tych 9 obiektów, jak i odległości między nimi. Kolejność planet od Słońca w modelu jest taka jak w rzeczywistości. Ścieżka zaczyna się w Orlu modelem Słońca i kończy przy Chatce Górzystów modelem Neptuna. Model Słońca ułożony jest z kostki brukowej i połączony jest z gnomonem, a modele planet pokazane są na metalowych ...
Ścieżka dydaktyczna „model Układu Słonecznego” w Górach Izerskich przedstawia Słońce i 8 krążących wokół niego planet w skali 1:1 miliarda. W tej skali pokazane są zarówno rozmiary tych 9 obiektów, jak i odległości między nimi. Kolejność planet od Słońca w modelu jest taka jak w rzeczywistości. Ścieżka zaczyna się w Orlu modelem Słońca i kończy przy Chatce Górzystów modelem Neptuna. Model Słońca ułożony jest z kostki brukowej i połączony jest z gnomonem, a modele planet pokazane są na metalowych płytkach umieszczonych na niedużych głazach. Wszystkie obiekty planetarnej ścieżki położone są przy drodze prowadzącej z Orla do Chatki Górzystów. (tekst www.astro.uni.wroc.pl)

Od schroniska Orle do Chaty Górzystów rozciąga się ścieżka dydaktyczna ...
    Ścieżka dydaktyczna " Model Układu Słonecznego " na odcinku schronisko ...