Staw Cegielnia

Cegielnia (dawna)

Neugebauer B. Ziegelei, Lehm Grube

Nie istnieje

Cegielnia wskazywana na mapie z 1896 r. jako Lehm Gruben (wyrobiska gliny), a na mapach z 1923 r.,1936 r. i 1940 r. już jako Ziegelei (cegielnia) z zabudowaniami i kominem wypalarni. Jako właściciel jest wymieniany B. Neugebauer, być może jeden z członków starej bielawskiej rodziny fabrykantów. Po 1945 r. nieeksploatowana, pozostało po niej zalane woda wyrobisko, będące obecnie stawem rybnym PZW Bielawa. Obok stawu, od północy, powstaje zabudowa jednorodzinna Osiedla Europejskiego ...
Cegielnia wskazywana na mapie z 1896 r. jako Lehm Gruben (wyrobiska gliny), a na mapach z 1923 r.,1936 r. i 1940 r. już jako Ziegelei (cegielnia) z zabudowaniami i kominem wypalarni. Jako właściciel jest wymieniany B. Neugebauer, być może jeden z członków starej bielawskiej rodziny fabrykantów. Po 1945 r. nieeksploatowana, pozostało po niej zalane woda wyrobisko, będące obecnie stawem rybnym PZW Bielawa. Obok stawu, od północy, powstaje zabudowa jednorodzinna Osiedla Europejskiego /SyG/

Pozostałość po zabudowaniach dawnej cegielni. Obok ścieżki prowadzącej ...
    Bielawa. Plac obok stawu. W tym miejscu był komin wypalarni i ...