Kapliczka słupowa

Kapliczka, pierwotnie - wg napisu na kartuszu umieszczonym na cokole - poświęcona św. Janowi Nepomucenowi, stoi na skrzyżowaniu dróg przed wjazdem do pałacu.
Ciekawe, że chronostych daje datę 1719, czyli przed kanonizacją (1729), a nawet przed beatyfikacją (1721). Być może wyjaśnienie tkwi w pierwszych słowach tekstu - obecnie, bez zrozumienia namalowanego na pobielonym podłożu. Jeżeli przyjąć, jako oryginalny, tekst: DEO LAVS ET GLORIA, VIRTVS ET HONOR BEATO IOANNI NEPOMUCENO, to otrzymuje się ...
Ciekawe, że chronostych daje datę 1719, czyli przed kanonizacją (1729), a nawet przed beatyfikacją (1721). Być może wyjaśnienie tkwi w pierwszych słowach tekstu - obecnie, bez zrozumienia namalowanego na pobielonym podłożu. Jeżeli przyjąć, jako oryginalny, tekst: DEO LAVS ET GLORIA, VIRTVS ET HONOR BEATO IOANNI NEPOMUCENO, to otrzymuje się datę 1724 [wk]

Kapliczka przy szosie, na rozwidleniu drogi prowadzącej do pałacu
    Przemalowany chronostych poświęcony błogosławionemu Janowi Nepomucenowi ...