Budynek nr 2

Browar Kreuz Brauerei

XVIII, XIX w.

Dawny budynek browaru z częścią mieszkalną. Budynek został wzniesiony ok. 1760 r. (zapewne w miejscu starszej budowli) jako browar i był połączony funkcjonalnie z kupieckim domem przy ul. Matejki 11. Rozbudowany na początku XIX w., o czym świadczy forma naczółkowego dachu. W końcu XIX w. wzniesiony został nowy budynek przemysłowy (nr 2a), połączony z budynkiem nr 2 - wówczas mieścił się tu browar "Kreuz Brauerei". Po 1945 r. budynek pełnił funkcję mieszkalną i magazynową z wejściem przez bramę sąsiedniej ...
Dawny budynek browaru z częścią mieszkalną. Budynek został wzniesiony ok. 1760 r. (zapewne w miejscu starszej budowli) jako browar i był połączony funkcjonalnie z kupieckim domem przy ul. Matejki 11. Rozbudowany na początku XIX w., o czym świadczy forma naczółkowego dachu. W końcu XIX w. wzniesiony został nowy budynek przemysłowy (nr 2a), połączony z budynkiem nr 2 - wówczas mieścił się tu browar "Kreuz Brauerei". Po 1945 r. budynek pełnił funkcję mieszkalną i magazynową z wejściem przez bramę sąsiedniej kamienicy (ul. J. Matejki 11). Przed 1997 r. funkcjonował w częśći parterowej od ul. Z. Stryjeńskiej punkt handlowy. Po powodzi w 1997 r. nieużytkowany. Budynek dawnego browaru z częścią mieszkalną wpisany do rejestru zabytków nr 11/A/00 decyzją z dnia 10.03.2000 r.

Kłodzko - kanał Młynówka od strony ul. Nad Kanałem i zabudowania ...
    Kłodzko - fragment placu Miast Partnerskich i zabudowania z ul. ...