Zbiornik ciśnień

Fabryka Alfreda Büttnera (dawna)

Dom nr 6

Krebsmühle (dawny przysiółek)

Krebsmühle

Istnieje częściowo

Początki przysiółka Krebsmühle (Rakowy Młyn) sięgają roku 1688, gdy hrabia Erdman von Promnitz z Żar wybudował tu młyn na rzece Lubsza.
Na początku XX w. młyn w Krebsmühle został kupiony przez Alfreda Büttnera z Żar, który przekształcił go w fabrykę produkującą części metalowe.
W związku z budową fabryki powstała prowadząca do niej brukowana droga o długości prawie 1 km, zaczynająca się w Świbnej przy obecnej posesji nr 3.
Książka adresowa powiatu Żary z 1938r. (Adreßbuch für den Landkreis Sorau ...
Książka adresowa powiatu Żary z 1938r. (Adreßbuch für den Landkreis Sorau 1938) wymiania następujących mieszkańców przysiółka (adres - Krebsmühle 12):
Gottlieb Thomas - tokarz, Reinhold Rattke - woźnica, Peter Pelzer - chemik, Walter Nikolai - robotnik, Fritz Kasper - ślusarz, Traugott Jente - robotnik, Kurt Büttner - kupiec, Klara Büttner - właścicielka fabryki, Hans Büttner - kupiec.
Krebsmühle czasami (np. na niektórych dawnych pocztówkach i w niektórych dokumentach) był wiązany z Jasieniem, jako najbliższym miastem (jako Krebsmühle bei Gassen), jednak formalnie administracyjnie był on częścią wsi Świbna (Zwippendorf).
Po II wojnie światowej historia przysiółka (nie mającego własnej nazwy polskiej) była związana z utworzeniem ośrodka kolonijno-wczasowego Fabryki Maszyn i Urządzeń Przemysłu Spożywczego "Spomasz" w Żarach (na bazie domu A.Büttnera).
W ramach rozbudowy ośrodka wypoczynkowego, powstał także basen, zasilany wodą z Lubszy.
Obecnie w przysiółku są 3 posesje, o numerach 27, 6 i 7 (dawny dom Büttnera, obecnie Harcerski Ośrodek "Leśny Dwór").
[jawc - wg ; Gazetka ZHP "Goniec", nr 23-24(2002); Adreßbuch für den Landkreis Sorau 1938 i in.]

Przysiółek Krebsmühle w Świbnej koło Jasienia. Lewe górne zdjęcie ...