Reklamy browaru

Obiekty handlowo-usługowe

Bürgerliches Brauhaus Glatz GmbH, Wytwórnia Win "Las"

Istnieje częściowo

Kłodzki Browar Mieszczański, istniejący od 1848 r. przy dzisiejszej ul. Spadzistej 6, od 1865 r. funkcjonował przy ul. Daszyńskiego jako "Rosenberg̕̕ sche Brauerei". Firmę w 1871 r. przejął Nathan Zimmermann, a w 1907 r. spółka „Bürgerliches Brauhaus Glatz GmbH”. W wyposażonym w kotły warzelne ogrzewane parą, maszynę parową i światło elektryczne browarze produkowano rocznie ok 5000 hektolitrów piwa dolnej i górnej fermentacji oraz słód na własny użytek. Obok działała firmowa restauracja „Bürgerliches ...
Kłodzki Browar Mieszczański, istniejący od 1848 r. przy dzisiejszej ul. Spadzistej 6, od 1865 r. funkcjonował przy ul. Daszyńskiego jako "Rosenberg̕̕ sche Brauerei". Firmę w 1871 r. przejął Nathan Zimmermann, a w 1907 r. spółka „Bürgerliches Brauhaus Glatz GmbH”. W wyposażonym w kotły warzelne ogrzewane parą, maszynę parową i światło elektryczne browarze produkowano rocznie ok 5000 hektolitrów piwa dolnej i górnej fermentacji oraz słód na własny użytek. Obok działała firmowa restauracja „Bürgerliches Brauhaus” oferująca ciepłe i zimne posiłki oraz różne gatunki piwa i wina. Nathan Zimmermann zmarł w 1909 r., a browar istniał do 1920 r. (Anna Franczukowska)

Przedwojenne magazyny zbożowe. Po wojnie uruchomiono Techniczną Obsługę Rolnictwa. W latach 50-tych zmieniono profil na Wytwórnię Win "Las". Obecnie funkcjonują tam firmy handlowo-usługowe. Budynek produkcyjny w częściowej ruinie. [Stan]

Bürgerliches Brauhaus
    komentarze: 2
    Wjazd na posesję nr 14 - zerwany most w czasie powodzi http://dolny-slask.org.pl/4636557,foto.html?idEntity=4636539
    Reklama przedsiębiorstwa.
    Kłodzkie Zakłady Przetwórcze "Las" - leżakowanie win i moszczu ...