Schronisko narciarskie Eulenhütte (dawne)

Sklep (dawny)

Ośrodek wypoczynkowy Warszawianka

Sokolina

Schlesisch Falkenberg

Schlesisch Falkenberg to śląska część wsi Sokolec należąca dawniej do dóbr Hochbergów, znajdująca się po drugiej stronie Przełęczy Sokolej pomiędzy dzisiejszym Sokolcem (Glätzisch-Falkenberg, należał kiedyś do rodu Magnisów), a dzisiejszą Rzeczką (Dorfbach). 1 kwietnia 1929 r. włączona w granice administracyjne Dorfbach - Rzeczki.
Schlesisch Falkenberg mimo likwidacji jeszcze przed wojną, otrzymała po wojnie polską nazwę Sokolina. Źródło: Rozporządzenie Ministrów Administracji Publicznej ...
Schlesisch Falkenberg mimo likwidacji jeszcze przed wojną, otrzymała po wojnie polską nazwę Sokolina. Źródło: Rozporządzenie Ministrów Administracji Publicznej i Ziem Odzyskanych z dnia 1 czerwca 1948 o przywróceniu i ustaleniu urzędowych nazw miejscowości. [lena.wiktoria] Nazwa nie jest używana i dawno zanikła.

Panorama Rzeczki z początku XX wieku.
    Panorama Rzeczki i schronisko Grenzbaude na Przełęczy Sokolej.