Szkoła Podstawowa nr 6
im. Unii Europejskiej

Staedtische Fachschulen

Technikum Mechaniczne powstało 17 kwietnia 1946 roku jako Gimnazjum Mechaniczne, na którego cele zaadaptowano budynek przy ul. Aliantów (Bohaterów Getta) 22. Szkoła przechodziła częste zmiany organizacyjne. W 1950 roku przyjęła nazwę Państwowego Gimnazjum i Liceum Mechanicznego I stopnia, by następnie rok później w roku 1951 zmienić ją na Technikum Mechaniczne. W roku 1957/58 cała szkoła żyła przygotowaniem do połączenia się z Zasadniczą Szkołą Zawodową. W czerwcu 1958 roku młodzież pomagała w przenoszeniu ...
Technikum Mechaniczne powstało 17 kwietnia 1946 roku jako Gimnazjum Mechaniczne, na którego cele zaadaptowano budynek przy ul. Aliantów (Bohaterów Getta) 22. Szkoła przechodziła częste zmiany organizacyjne. W 1950 roku przyjęła nazwę Państwowego Gimnazjum i Liceum Mechanicznego I stopnia, by następnie rok później w roku 1951 zmienić ją na Technikum Mechaniczne. W roku 1957/58 cała szkoła żyła przygotowaniem do połączenia się z Zasadniczą Szkołą Zawodową. W czerwcu 1958 roku młodzież pomagała w przenoszeniu sprzętu i pomocy naukowych do gmachu przy ulicy Janka Krasickiego (Szkolnej) 8."/Pokor/ Od 1959 r szkoła podstawowa nr 6 .Od 1967-1982r. filia Politechniki Wrocławskiej /a szkoła nr.6 przeniesiona do "Czerwonki" na ul J.Krasickiego/. Po likwidacji Politechniki od 1 IX 1982 jako szkoła Podstawowa nr 6,a od 25 IV 2001 r. jako szkoła podstawowa nr 6 im. Unii Europejskiej./StaszekM/

Reklama szkoły zawodowej w Kłodzku. Informacja w lądeckiej prasie.
    Oferta dla uczniów w lądeckiej prasie ukazywała się kilkanaście ...