Miejsce odpoczynku św. Jadwigi

Istnieje częściowo

Odcinek drogi z Bolesławca do Lwówka, między Nowymi Jaroszowicami a Włodzicami, przebudowywano w latach 1889-90. Wcześniej główna trasa przebiegała przez Stare Jaroszowice, Chmielno, Brunów.
Za Suszkami Górnymi (dawniej Carlhof, Brygadowce) na wzniesieniu (na długości ok. 100m) drogę obniżono, prowadząc ją wykopem. Na górze przekopu po prawej stronie w kierunku Lwówka, coś tam musiało być szczególnego, że nie zniszczono to miejsce, tylko zostawiono wypuszczając na nasyp i obkładając łamanym ...
Za Suszkami Górnymi (dawniej Carlhof, Brygadowce) na wzniesieniu (na długości ok. 100m) drogę obniżono, prowadząc ją wykopem. Na górze przekopu po prawej stronie w kierunku Lwówka, coś tam musiało być szczególnego, że nie zniszczono to miejsce, tylko zostawiono wypuszczając na nasyp i obkładając łamanym kamieniem, na krańcach półkola posadzono dwie lipy. Między lipami, dziś jest przewrócona kamienna ławka, pod nią jest kamień graniczny, przed ławką wykopany niewielki dół, gdzie wcześniej leżała prawdopodobnie kamienna płyta z odciskiem stóp św. Jadwigi. Tak właśnie upamiętniono miejsce odpoczynku (biwaku) św. Jadwigi, która jechała z Bolesławca do Lwówka i dalej, może do Wlenia. Kroniki zanotowały przejazd tym traktem św. Jadwigi z Lwówka do Bolesławca w 1205 roku. Tak przekazała autochtonka, osiedlającym się Polakom (najbliżej mieszkającym koło tego miejsca), z którymi wspólnie mieszkała pod jednym dachem, do czasu wysiedlenia w 1945 r. [Tado]

Miejsce obłożone kamieniem. Prawe pobocze drogi - foto wyk. w ...
    Miejsce na skarpie, foto z innej str.