Dom nr 45 (ruina)

Korbmacherei Werkstatt

Do rozbiórki

Pierwotnie zespół, co najmniej 3 budynków warsztatowo-magazynowych (podkowa otwarta od wschodu), być może również mieszkalnych, na tyłach budynku nr 43, przy ul. Wolności. Był to warsztat wikliniarski (produkcja koszy), należący do rodziny Lepscheck. Szefem firmy był mistrz wikliniarski Georg Lepscheck, mieszkający po drugiej stronie ul. Wolności (Hindenburgstr.) 46. Pod tym adresem był też sklep kolonialny i mieszkanie Alfreda Lepschecka oraz wdowy Luise Lepscheck. Kolejny członek tej rodziny, również ...
Pierwotnie zespół, co najmniej 3 budynków warsztatowo-magazynowych (podkowa otwarta od wschodu), być może również mieszkalnych, na tyłach budynku nr 43, przy ul. Wolności. Był to warsztat wikliniarski (produkcja koszy), należący do rodziny Lepscheck. Szefem firmy był mistrz wikliniarski Georg Lepscheck, mieszkający po drugiej stronie ul. Wolności (Hindenburgstr.) 46. Pod tym adresem był też sklep kolonialny i mieszkanie Alfreda Lepschecka oraz wdowy Luise Lepscheck. Kolejny członek tej rodziny, również mistrz wikliniarski, mieszkał w domu nr 8 przy ul. Tkackiej. Budynki zostały rozebrane po 1946 r., ocalał tylko jeden z budynków, prawdopodobnie dawny magazyn, wykorzystywany przez mieszkańców pobliskich domów 41 i 43, jako komórki gospodarcze. Nie remontowany, obecnie opuszczony, grozi zawaleniem.

Ul. Wolności 45. Widok z boiska Przedszkola Publicznego nr 4, ...
    Ul. Wolności 45. Dawny magazyn wyrobów gotowych? Widok od południa ...