Fabryka i magazyny amunicji (ruiny)

HEMALAT – Heeresmunitionsanstalt Landeshut

Budowa i dalsza rozbudowa fabryki - magazynów amunicji w Antonówce koło Kamiennej Góry była predykcją, a następnie skutkiem bombardowań miast i zakładów Rzeszy jakie zaczęło brytyjskie lotnictwo od 1942 r. Kamienna Góra jako ważny ośrodek przemysłu metalowego i włókienniczego, blisko źródeł energii (węgla w Wałbrzychu i Zaclerzu) oraz kolonia Antonówka zlokalizowana w górach były idealną lokalizacją dla zamaskowania produkcji militarnej. Budowa i działalność Muny była tajna. Dzięki relacjom niemieckich ...
Budowa i dalsza rozbudowa fabryki - magazynów amunicji w Antonówce koło Kamiennej Góry była predykcją, a następnie skutkiem bombardowań miast i zakładów Rzeszy jakie zaczęło brytyjskie lotnictwo od 1942 r. Kamienna Góra jako ważny ośrodek przemysłu metalowego i włókienniczego, blisko źródeł energii (węgla w Wałbrzychu i Zaclerzu) oraz kolonia Antonówka zlokalizowana w górach były idealną lokalizacją dla zamaskowania produkcji militarnej. Budowa i działalność Muny była tajna. Dzięki relacjom niemieckich pracowników wiadomo mniej więcej jak wyglądała organizacja pracy fabryki - pomieszczenia produkcyjne znajdowały się w naziemnych koszarach roboczych. Zakład został otoczony ogrodzeniem z drutem kolczastym, o długości ok. 8 km długości i wysokim na 2 m i był pilnie strzeżony, najpierw przez służbę ochrony, a później przez żołnierzy, którzy nie mogli pełnić służby frontowej. Okna w barakach znajdowały się na wysokości od 30 do 40 cm nad ziemią i były łatwe do otwarcia, umożliwiając szybką ucieczkę w nagłych wypadkach. Podłogi w pomieszczeniach, w których używano proch miały posadzkę z sizalu, by zminimalizować iskrzenie, a tym samym ryzyko pożaru i wybuchu. W barakach pracy pracowały niemieckie zwerbowane kobiety i "robotnicy ze Wschodu", bez jeńców wojennych. Musieli wypełniać dostarczone granaty i naboje materiałami wybuchowymi; Było to głównie pociski pancerne 7,5 cm i 8,8 cm. Gotową amunicję przechowywano w podziemnych bunkrach-magazynach aż do wywiezienia ich ciężarówkami. Koleją (2,2 km bocznica od stacji w Kamiennej Górze) dostarczano głównie materiały do produkcji. Ponadto na oddzielnym obszarze fabryki badano amunicję zwiezioną z frontu w Rosji. Oprócz baraków roboczych, znajdowały się budynki mieszkalne dla kierownictwa i ich krewnych, a także inne pomieszczenia dla pracowników - warsztaty, stołówka, sanitariaty. Kilka masywnych baraków mieszkalnych znajdowało się w bliskiej odległości od budynków mieszkalnych. Ponadto w fabryce istniała mała drukarnia produkująca na miejscu etykiety na skrzynie z amunicją. Nadzorującym pracę fabryki i magazynów HEMALAT był, zgodnie z notatką Ziedertalbahn z 23.03.1943 Hauptmann Finke. Nad kompleksem fabrycznym znajdował się obóz jeniecki, oddzielnie ogrodzony drutem kolczastym i oświetlony dookoła, najpierw dla francuskich jeńców wojennych z lat 1941/42. Na skraju lasu nad dzisiejszą kolonią Antonówka w 2001 r. było jeszcze 19 prowizorycznych drewnianych krzyży, bez nazwisk i najczęściej bez grobów. Tu mieli być pochowani rosyjscy jeńcy wojenni zmarli głównie z niedożywienia, a w następstwie z chorób. Jeńcy wojenni z krajów Europy Zachodniej otrzymywali żywność od swoich krewnych pocztą, więc ich liczba śmiertelna była znacznie niższa niż Rosjan. Mówi się że jeden angielski oficer, który uciekł z niewoli w Antonówce, ukrywał się z Niemką w Miedziance, a stamtąd przekazywał wiadomości o tej fabryce za granicę. Amerykańskie samoloty próbowały zlokalizować fabrykę, ale nie udało im się to do końca wojny. Po wojnie Rosjanie natychmiast zajęli obiekt i przetransportowali maszyny do ZSRR. Pozostała amunicja została spiętrzona w lesie Wykopy, na południe od magazynów (Niederforst), a następnie wysadzona w powietrze. W 1947 r. w raportach CIA fabryka była wzmiankowana jako zniszczona. Przez wiele lat znajdowano tutaj niewybuchy, do dziś las jest oznakowany i nie został w całości rozminowany. Fabryka była w rękach rosyjskich do 1950 i tak jak za czasów hitlerowskich wszystko było nadal ściśle tajne i nie przechodziło do publicznej wiadomości, co się tam wydarzyło. Krótko przed ostatecznym wycofaniem się Rosjan zakład został zatopiony, wejścia zamurowane, tak by struktura stała się nieczytelna. Obiekt znalazł się w wykazie obiektów opuszczonych i niewłaściwie zagospodarowanych z 1953 r. "Powiat Kamienna Góra wzgórze Antonin na linii Jelenia Góra - Wałbrzych. Była fabryka amunicji, na obszarze 70 ha, 44 budynki naziemne. Bardzo wiele magazynów podziemnych niezupełnie zbudowanych (częściowo zasypane i zalane wodą). Fabryka zatrudniała 9.000 ludzi." Polscy inżynierowie próbowali pompować wodę z głównej fabryki w 1967 roku, ale najbardziej wydajne pompy nie obniżyły poziomu wody nawet o kilka centymetrów. Prawdopodobnie już Niemcy przewidzieli możliwość zatopienia awaryjnego fabryki wykorzystując wody podziemne. Polskie wojska inżynierskie podczas pompowania wody stwierdziły znaczne ilości metalu pod posadzkami zalanych pomieszczeń, więc wobec ryzyka obecności materiałów wybuchowych wycofały się i zarzuciły prace. Przez wiele lat w okolicy Antonówki znajdowano niewybuchy, do dziś las jest oznakowany i nie został w całości rozminowany. (moose za Jürgen Schwanitz, Rohnau am Scharlachberg - Umfassende niederschlesische Geschichte rund um ein kleines Riesengebirgsdorf im Landeshuter Raum, oraz team-bunkersachsen.de)

Ruiny, fundamenty, ściany i wszystko to co pozostało po fabryce ...
    Końcowy odcinek bocznicy kolejowej do fabryki amunicji, po prawej ...