Ołtarz boczny św. Barbary

Ołtarz boczny św. Barbary autorstwa lądeckiego rzeźbiarza Aloisa Schmidta . Obraz nad ołtarzem bocznym . Autorem obrazu olejnego pochodzącego z 1803 r. jest J. Knoefvell. Ramy do nich wykonał lądecki artysta Alois Schmidt. Malowidło było konserwowane łącznie z dublowaniem płótna w latach 1971-1972 przez Józefa Bolesławskiego. Obraz przedstawia męczeńską śmierć św. Barbary. Poprzednim obrazem był św. Józef z Dzieciątkiem . ...
Ołtarz boczny św. Barbary autorstwa lądeckiego rzeźbiarza Aloisa Schmidta . Obraz nad ołtarzem bocznym . Autorem obrazu olejnego pochodzącego z 1803 r. jest J. Knoefvell. Ramy do nich wykonał lądecki artysta Alois Schmidt. Malowidło było konserwowane łącznie z dublowaniem płótna w latach 1971-1972 przez Józefa Bolesławskiego. Obraz przedstawia męczeńską śmierć św. Barbary. Poprzednim obrazem był św. Józef z Dzieciątkiem . Z. Waluś.

Wnętrze lądeckiej fary. Jeszcze ze starymi obrazami nad ołtarzami ...
    Ołtarz boczny św. Barbary (fot. M. Zawal).