Piława Średnia "Posterunek odstępowy"

Mittel Peilau

Nie istnieje

Posterunek odstępowy usytuowany na 201,86 km linii Katowice - Legnica (24,65 km od Kamieńca Ząbkowickiego) położony na wysokości 285m npm.
Zlikwidowany po 1945 roku. Na podstawie danych z kilometrażu . Piława Średnia (Mittel Peilau), taką nazwę spotkałem tylko na kilometrażu, link powyżej. Prawdopodobnie, Mittel Peilau zostało włączone do Piławy Górnej w 1928 r. jeżeli dobrze odczytałem pod; ...
Zlikwidowany po 1945 roku. Na podstawie danych z kilometrażu . Piława Średnia (Mittel Peilau), taką nazwę spotkałem tylko na kilometrażu, link powyżej. Prawdopodobnie, Mittel Peilau zostało włączone do Piławy Górnej w 1928 r. jeżeli dobrze odczytałem pod; Zadaniem posterunku odstępowego jest sygnalizowanie że pociąg przejechał (opuścił) dany odcinek . Pozwalało to puszczenie następnego składu, a co za tym pozwalało na większą przepustowość szlaku. Na przedwojennej mapie ( fragment ) zaznaczonego jako B.W. Dodam że po przeciwnej stronie, tutaj zaczynającego się wzniesienia i zakrętu w odległości około 2 km znajdował się podobny posterunek też zaznaczony jako B.W. /Krzysztof Bach/

Pozostałości po dwóch obiektach posterunku odstępowego, na mapie ...
    Pozostałości po dwóch obiektach posterunku odstępowego, który ...