Przystanek kolejowy Bełcz Wielki

Haltepunkt Waldvorwerk (Oderbeltsch), Bronikowice (1945-1955)

Przystanek powstał we wsi Masełkowice, gdzie znajdował się folwark, tuż obok znajduje się Kietlów także z folwarkiem i dużymi kompleksami leśnymi nad Baryczą. Stąd przystanek był bardziej ładownią towarową (tor główny i tor boczny). Do 1939 r. funkcjonowała podwójna nazwa przystanku Waldvorwerk-Oderbeltsch, która odnosiła się do wsi Bełcz Wielki oddalonej od Masełkowic o 4 km. Powojenna nazwa przystanku Bronikowice odnosiła się do pierwszej nazwy Bełcza Wielkiego i chociaż nazwę wsi zmieniono w 1947 ...
Przystanek powstał we wsi Masełkowice, gdzie znajdował się folwark, tuż obok znajduje się Kietlów także z folwarkiem i dużymi kompleksami leśnymi nad Baryczą. Stąd przystanek był bardziej ładownią towarową (tor główny i tor boczny). Do 1939 r. funkcjonowała podwójna nazwa przystanku Waldvorwerk-Oderbeltsch, która odnosiła się do wsi Bełcz Wielki oddalonej od Masełkowic o 4 km. Powojenna nazwa przystanku Bronikowice odnosiła się do pierwszej nazwy Bełcza Wielkiego i chociaż nazwę wsi zmieniono w 1947 r. to nazwy przystanku nie zmieniono aż do... zawieszenia ruchu pasażerskiego w 1954 roku. Przystanek odegrał istotną rolę w pierwszych latach po wojnie. Gdy zniszczony był most na Baryczy to przystanek Bronikowice był do czerwca 1948 r. przystankiem końcowym dla relacji z Krzelowa. (moose)