Figura św. Jana Nepomucena I (Różanka)

Przy mostku nad rzeczka Różanka, w ogrodzie posesji nr 9 (dawniej nr 48), stoi kamienna figura Jana N. z 1786 roku (choć kartoteka zabytków Muzeum Ziemi Kłodzkiej datuje rzeźbę na rok 1783), cyklicznie malowana białą farbą, co spowodowało zatarcie wielu szczegółów, w tym inskrypcji które znajdowały się na wszystkich stronach cokołu. Na przedniej stronie z wielkim trudem można odczytać napis o treści: S. / JOHANES / NICH MEHR / SCHWEIGE / DICH ITZT / EINREO BE- / ZEIGE... (w tłumaczeniu: Św. Janie ...
Przy mostku nad rzeczka Różanka, w ogrodzie posesji nr 9 (dawniej nr 48), stoi kamienna figura Jana N. z 1786 roku (choć kartoteka zabytków Muzeum Ziemi Kłodzkiej datuje rzeźbę na rok 1783), cyklicznie malowana białą farbą, co spowodowało zatarcie wielu szczegółów, w tym inskrypcji które znajdowały się na wszystkich stronach cokołu. Na przedniej stronie z wielkim trudem można odczytać napis o treści: S. / JOHANES / NICH MEHR / SCHWEIGE / DICH ITZT / EINREO BE- / ZEIGE... (w tłumaczeniu: Św. Janie nie milcz dłużej ...). Z prawej strony cokołu napis: WEGEN / JOHANES / SCHWEIGE / DIE STERNE / EHR / BEZEIGE (Choć Jan milczy, gwiazdy wskazują chwałę). Z lewej strony napis w 6 linijkach całkowicie już niewidoczny. Również z tyłu nieczytelny napis w ośmiu linijkach, a poniżej data 1786 (?) (uzup: S.Zobniów, G.S.)
Źródło:

Figura Św. Jana Nepomucena (koło domu nr 48).