Piecownia (hala pieców)

Hala produkcyjna

Magazyn pirytu

Fabryka kwasu siarkowego (nieistniejąca)

Schwefelsäurefabrik Waldenburg

Nie istnieje

Fabryka kwasu siarkowego (Schwefelsäurefabrik) była częścią Zakładów azotowych (Stickstoffwerke A.G. Waldenburg). Do fabryki należał budynek z piecami (prawdopodobnie pirytowymi), główny budynek fabryczny (jego ruiny zachowały się do dzisiaj) i suwnica-pochylnia. W czasie II wojny światowej dobudowano mały budynek administracyjny oraz w niedalekiej odległości schron wartowniczy. W roku 1945 Rosjanie zdemontowali urządzenia fabryki i wywieźli je do ZSRR. W roku 1946, w miejscu fabryki niemieckiej, ...
Fabryka kwasu siarkowego (Schwefelsäurefabrik) była częścią Zakładów azotowych (Stickstoffwerke A.G. Waldenburg). Do fabryki należał budynek z piecami (prawdopodobnie pirytowymi), główny budynek fabryczny (jego ruiny zachowały się do dzisiaj) i suwnica-pochylnia. W czasie II wojny światowej dobudowano mały budynek administracyjny oraz w niedalekiej odległości schron wartowniczy. W roku 1945 Rosjanie zdemontowali urządzenia fabryki i wywieźli je do ZSRR. W roku 1946, w miejscu fabryki niemieckiej, wykorzystując pozostawione budynki i budowle, wybudowano nową fabrykę kwasu siarkowego. Zakład działał do lat dziewięćdziesiątych XXw. Obecnie jest to obiekt w ruinie.
/Petroniusz & Ragnar/

Dawne Zakłady Azotowe przy Koksowni Bahnnschacht (pow. ZK 2) Obiekt ...