Przystanek kolejowy / ładownia Trzebów (d. stacja)

Bahnhof Tschiebsdorf, Trzebieszów nad Gwizdem (do 1947 r.)

Trzebów był przed wojną stacją 4 klasy wspólną z Rudawicą po drugiej stronie Kwisy, do której jest równie daleko. Stację po wojnie zdegradowano do funkcji przystanku osobowego i ładowni. Układ torowy składał się z toru głównego zasadniczego i toru bocznego, ładunkowego, który rozebrano pod koniec lat 60. W pobliżu przystanku odchodziła od głównego toru bocznica do żwirowni - kopalni glin, do której jeszcze dawniej docierała kolejka wąskotorowa z pobliskiej betoniarni pracującej już na potrzeby ...
Trzebów był przed wojną stacją 4 klasy wspólną z Rudawicą po drugiej stronie Kwisy, do której jest równie daleko. Stację po wojnie zdegradowano do funkcji przystanku osobowego i ładowni. Układ torowy składał się z toru głównego zasadniczego i toru bocznego, ładunkowego, który rozebrano pod koniec lat 60. W pobliżu przystanku odchodziła od głównego toru bocznica do żwirowni - kopalni glin, do której jeszcze dawniej docierała kolejka wąskotorowa z pobliskiej betoniarni pracującej już na potrzeby armii niemieckiej. Bocznica w km 97,792 już dawno nie istnieje.

Pocztówka z Rudawicy - także z prostymi budynkami stacyjnymi na ...
    Trzebów - gospoda Schmidta, willa Siegismund, willa Rothe i stacja ...