Dom nr 3

Domek szosowy

Dom przy ul. Legnickiej nr 3 w Nowym Żabnie to dawny domek szosowy - punkt poboru opłat drogowych (myta). Budowa drogi w Prusach wiązała się ze znacznymi kosztami, dlatego korzystanie z drogi było płatne. Opłaty pobierano w specjalnie do tego celu wzniesionych domkach szosowych, powstających wg instrukcji wydanych w latach 1814-1834. Ich projektantem był architekt Karl Friedrich Schinkel. Domki były usytuowane co 1-2 mile pruskie (jedna mila pruska to 7532 m) i w nich pobierano opłatę celną za przebytą ...
Dom przy ul. Legnickiej nr 3 w Nowym Żabnie to dawny domek szosowy - punkt poboru opłat drogowych (myta). Budowa drogi w Prusach wiązała się ze znacznymi kosztami, dlatego korzystanie z drogi było płatne. Opłaty pobierano w specjalnie do tego celu wzniesionych domkach szosowych, powstających wg instrukcji wydanych w latach 1814-1834. Ich projektantem był architekt Karl Friedrich Schinkel. Domki były usytuowane co 1-2 mile pruskie (jedna mila pruska to 7532 m) i w nich pobierano opłatę celną za przebytą drogę. Typowy domek szosowy składał się z dwóch mieszkań dla urzędników i dróżników, piwnicy, studni i budynku gospodarczego z ustępem. Budowano je w miejscach gdzie nie można było ominąć szlaku drogowego. Droga przy domku zamykana była szlabanem. Domki pełniły swoją funkcję do roku 1875 kiedy zniesiono opłaty drogowe.
/Petroniusz w oparciu o Nowosolskie ulice, tom 1, Muzeum Miejskie, Nowa Sól 2009/

Dawny domek szosowy - punkt poboru opłat drogowych, obecnie dom ...