Figura św. Jana Nepomucena

Zwrócona (niem. Protzan)

Województwo dolnośląskie, powiat ząbkowicki, gmina Ząbkowice
Lokalizacja w Google Maps:

Św. Jan Nepomucen z prętem

W przydomowym ogródku gospodarstwa nr 3, przy mostku i drodze, po lewej stronie na początku wsi, od strony Ząbkowic Śląskich znajduje się kamienna figura Św. Jana Nepomucena z 1849. Święty przedstawiony w postawie stojącej, trzyma w ramionach krucyfiks ...

W przydomowym ogródku gospodarstwa nr 3, przy mostku i drodze, po lewej stronie na początku wsi, od strony Ząbkowic Śląskich znajduje się kamienna figura Św. Jana Nepomucena z 1849. Święty przedstawiony w postawie stojącej, trzyma w ramionach krucyfiks pochylony na prawe ramię, który adoruje wzrokiem. Z lewej dłoni, którą podtrzymuje krzyż, wystaje metalowy pręt, prawdopodobnie resztki liścia palmy męczeństwa. Wokół głowy, na której biret, otok z pięciu gwiazd. Ubrany w sutannę, komżę, pelerynę z kapturem oraz biret. Na postumencie napis w języku niemieckim:

Heiliger Johannes
Nepomuck