Przystanek kolejowy / ładownia Przejęsław (d. stacja)

Bahnhof Prinzdorf

Dawniej stacja 4 klasy obsługująca niegdyś papiernię z własną elektrownią wodną - od linii normalnotorowej odchodziła ok. 2 km bocznica wąskotorowa w stronę Kwisy, dochodząc do papierni z 1878 r. - dawnej bielarni, istniejącej w tym miejscu od 1785 r. Wąskie tory przechodziły obok terenów gdzie powstał tartak, największy zakład pracy Przejęsławia. Do urządzeń tartaku - wagi do wagonów i pod suwnicę/dźwig doprowadzono dwa tory odchodzące od toru głównego. Obecnie tory boczne są wycięte, brak też śladu ...
Dawniej stacja 4 klasy obsługująca niegdyś papiernię z własną elektrownią wodną - od linii normalnotorowej odchodziła ok. 2 km bocznica wąskotorowa w stronę Kwisy, dochodząc do papierni z 1878 r. - dawnej bielarni, istniejącej w tym miejscu od 1785 r. Wąskie tory przechodziły obok terenów gdzie powstał tartak, największy zakład pracy Przejęsławia. Do urządzeń tartaku - wagi do wagonów i pod suwnicę/dźwig doprowadzono dwa tory odchodzące od toru głównego. Obecnie tory boczne są wycięte, brak też śladu po budynkach stacyjnych. (moose - różne źródła, w tym Osiecznica dzieje zielonej gminy J. Sawicka, Z. Abramowicz)