Dom ogrodnika

Dom ogrodnika powstał w okresie międzywojennym dla głównego ogrodnika parku w Wojsławicach, Waltera Pyki (jego poprzednik Walter Michaelis zrezygnował z pracy właśnie z powodu braku mieszkania). Po 23 sierpnia 1946 roku, kiedy wysiedlono niemiecką rodzinę, w domu mieszkało kolejno kilku ogrodników (1946-48 Jan Lesak z ojcem, 1948-78 Czesław Terlecki, od 1979 Ryszard Topór, od 1982 do 2006 Władysław Kusowski z rodziną). W roku 1990 odnowiono elewację budynku. Obecnie obiekt przeznaczony jest do kapitalnego ...
Dom ogrodnika powstał w okresie międzywojennym dla głównego ogrodnika parku w Wojsławicach, Waltera Pyki (jego poprzednik Walter Michaelis zrezygnował z pracy właśnie z powodu braku mieszkania). Po 23 sierpnia 1946 roku, kiedy wysiedlono niemiecką rodzinę, w domu mieszkało kolejno kilku ogrodników (1946-48 Jan Lesak z ojcem, 1948-78 Czesław Terlecki, od 1979 Ryszard Topór, od 1982 do 2006 Władysław Kusowski z rodziną). W roku 1990 odnowiono elewację budynku. Obecnie obiekt przeznaczony jest do kapitalnego remontu.

Arboretum - budynek administracyjny.
    Ukryty za drzewami budynek administracji Arboretum.