ul. Żeromskiego Stefana, Boguszów-Gorce
Alistair: Dodałem znaczniki :)
stap: A może w 1958 jeszcze był?
Poradnia stomatologiczna, ul. Skargi Piotra, ks., Szczecin
atom: To jest placówka służy zdrowia i podlega chyba szpitalowi wojskowemu.
Budynek nr 34, ul. Żeromskiego Stefana, Boguszów-Gorce
waldmadel: Moja prababcia mieszkała w budynku nr 38. Z rodzicami i pięciorgiem rodzeństwa. Jak miło zobaczyć stare zdjęcie domu.

LukaszGrzelik

Nowa Kronika Wałbrzyska

Reaktywacja

Kronika Wałbrzyska ukazywała się w latach 1979-1999. W tym czasie wydano jedenaście tomów tego rocznika, na które łącznie złożyło się około 3100 stron, ponad 200 artykułów oraz praca 120 autorów. Było to bardzo dobre źródło wiedzy o Wałbrzychu, jego historii, gospodarce, życiu mieszkańców, z którego do dzisiaj czerpiemy, chociażby na tym portalu. Jak słusznie zauważyły autorki wstępu do Nowej Kroniki Wałbrzyskiej pomyślny rozwój edytorski potrzebuje między innymi zrozumienia ze strony miejscowych władz wyrażającego się głównie w przekazywaniu odpowiednich subsydiów, bez których wiele cennych inicjatyw jest skazanych na niepowodzenie. Tak też było z Kroniką Wałbrzyską, która na wiele lat zniknęła z mapy kulturalnej miasta. Ale wspólnym wysiłkiem wielu pasjonatów, instytucji i władz miejskich doczekaliśmy się reaktywacji Nowej Kroniki Wałbrzyskiej, której pierwszy tom został zaprezentowany w dniu 24.01.2014r. w Teatrze Lalki i Aktora na dorocznym spotkaniu z Honorowymi Obywatelami i Zasłużonymi dla Miasta Wałbrzycha. Poniżej przedstawiam okładkę, spis treści, przedmowę i wstęp do tej publikacji (za zgodą Fundacji Museion). Oprócz formy papierowej kronika będzie również udostępniana w wersji elektronicznej.

Cały tekst pierwszego tomu kroniki dostępny jest na stronie internetowej: NOWA KRONIKA WAŁBRZYSKA.

/ / /