Dom nr 1n

Dom nr 1f

Dom nr 1a

Dom nr 1

Ułęże (dawny przysiółek)

Ueberschaar, Obszarowo, Dubrowa

Ułęże powstało być może już w średniowieczu jako wolne, dziedziczne sędziostwo należące do Lutyni. Później sędziostwo należało do Lądka Zdroju. W 1787 r. były tu 2 zagrody kmiece oraz folwark sędziowski i młyn wodny. Stan taki utrzymywał się aż do początków lat 90 XX w. W 1 poł. XIX w. właścicielem sędziostwa był Schnideck. Od połowy XIX w. U. stało się bardzo popularne wśród kuracjuszy i wczasowiczów, obecnie trochę zapomniane. W folwarku sędziowskim ...
Ułęże powstało być może już w średniowieczu jako wolne, dziedziczne sędziostwo należące do Lutyni. Później sędziostwo należało do Lądka Zdroju. W 1787 r. były tu 2 zagrody kmiece oraz folwark sędziowski i młyn wodny. Stan taki utrzymywał się aż do początków lat 90 XX w. W 1 poł. XIX w. właścicielem sędziostwa był Schnideck. Od połowy XIX w. U. stało się bardzo popularne wśród kuracjuszy i wczasowiczów, obecnie trochę zapomniane. W folwarku sędziowskim urządzono znaną, renomowaną gospodę, zwaną karczmą sądową. Wg książki adresowej z 1937 r. właścicielem gospody był Hermann Geisler. Drugie gospodarstwo funkcjonowało ok. 500 m powyżej gospody, właścicielem był Franz Lux, później niejaki Kalka. Dawną gospodę - do połowy lat 50 XX w. zamieszkiwali wspólnie Polacy i rodzina Geislerów (wyjechali do Niemiec). Na początku XXI w. wybudowano ponad 10 nowych domów jednorodzinnych. Na stałe mieszkają tu trzy rodziny. Wg spisu z 1939 r. zamieszkiwało tu 17 osób, i były trzy gospodarstwa domowe. Wg autorów folderu "3 dni w kurorcie" (wydany przez urząd miasta i gminy Ladek) Ułeże jest przysiółkiem Lądka..... Opr. Z. Waluś

Przysiółek Ułęże (Überschaar) na zachód od Lutyni. Jodła Marii. ...
    Przysiółek Ułęże.
    Widok na Ułęże i Górę Borówkową ze schroniskiem i z wieżą.
    Lutynia - Ułęże (Überschaar). Po prawej stronie wiata - schron ...
    Dom nr 7 przy Spacerowej.
    komentarze: 0
    Widok na Lądek z Ułęża. Zaśnieżony plac to stacja narciarska http://www.wroclaw.hydral.com.pl/43749,obiekt.html
    komentarze: 0
    Ułęże w górnej części, powyżej tych domów http://dolny-slask.org.pl/3406226,foto.html?idEntity=504645. ...
    Dolna część Ułęża.
    Górna częśc wsi.