Słupek graniczny

Słupek wskazuje właściciela lasu i nazwę rewiru, dziś leśnictwo. W tym przypadku to: Bolesławieckie miejskie lasy, obwód (rewir) Gemeinhaide, z leśniczówką w Dobrej.
Słowo „Belauf” pochodzi od słowa „ laufen” – biegać, dosłownie znaczy – obiec, obejście, objazd. Tym słowem wyodrębniono teren, który leśniczy musiał obejść wzdłuż granic, tj. opiekować się. Inaczej po polsku to – obszar, obręb, okręg. Stosowano także słowo „rewir”.
Słowo „Gemeinhaide”, dziś pisze się – Gemeinheide. Na myślnik przenoszący ...
Słowo „Gemeinhaide”, dziś pisze się – Gemeinheide. Na myślnik przenoszący litery – de, nie było już miejsca. Słowo to składa się z dwóch słów- Gemein i haide. pierwsze oznacza zwykły, pospolity, drugie step, wrzos lub bór.
Sto metrów dalej szosą, po lewej str. stoi do dziś leśniczówka (foto - ) nazywana dawniej – Gemeinheide, gdzie mieszkał leśniczy od tego lasu. W 1939 r. był nim leśniczy o nazwisku Anlauf i miał pod opieką 865 ha lasu.

Fragment mapki słupek zazn. na czerwono.
    Zabytkowy słupek.