Piastowska 40/1

JARUCHA

Prywatna Izba Przyrodnicza " JARUCHA'' właścielem był Mieczysław Wójcik.
//Mieczysław Wójcik, mieszkaniec Jedliny Zdroju (woj. dolnośląskie) otrzymał medal "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata". Uroczystość odbyła się w Dusznikach Zdroju podczas międzynarodowej konferencji na temat "Upowszechniania wiedzy o Holocauście i martyrologii narodów".

Historia Mieczysława Wójcika może posłużyć jako scenariusz do filmu. Mężczyzna przed wojną mieszkał w Chabówce. Wychowywał się razem z Eleonorą Josefsberg, ...

Historia Mieczysława Wójcika może posłużyć jako scenariusz do filmu. Mężczyzna przed wojną mieszkał w Chabówce. Wychowywał się razem z Eleonorą Josefsberg, Żydówką, córką miejscowego karczmarza. Kiedy wybuchła wojna, hitlerowcy rozstrzelali ojca dziewczyny. Pan Mieczysław pomógł wówczas Loli. Zaprowadził ją do szopy pasterskiej w górach. - Dałem jej derkę, kożuch. Przynosiłem jej jedzenie. Była bezpieczna, gdyż Niemcy nie ryzykowali wejścia w góry, bo bali się partyzantów - opowiada. W zimie 1942 roku Lola trafiła do krakowskiego arcybiskupstwa.

W 1946 r. Mieczysław Wójcik został aresztowany przez służbę bezpieczeństwa, pod zarzutem przynależności do organizacji niepodległościowej. Skazano go na 10 lat więzienia i pozbawiono praw publicznych. Nie pomogła nawet interwencja jego żony u samego prezydenta Bolesława Bieruta. W latach 50. Mieczysław przeniósł się do Wałbrzycha. Tam pracował jako nauczyciel./// (

''JARUCHA’’ - Prywatna Izba Przyrodnicza, gdzie na "górce" można ...