Jaworowa Kopa (1138 m n.p.m.)

Urlich Koppe, Urlichkoppe

Jaworowa Kopa (dawniej niem. Urlich Koppe lub Urlichkoppe) – góra ze szczytem na wysokości 1138 m n.p.m. znajdująca się w Masywie Śnieżnika w Sudetach, na terenie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego. Jaworowa Kopa stanowi niższą, południową kulminację w masywie Czarnej Góry, a oddzieloną od niej płytką Przełęczą pod Jaworową Kopą. Widoczna jest jako regularny stożek, szczególnie efektowny ze szczytu Smrekowca (od południa) lub doliny Bogoryi, ku której opada stromym zboczem. Ze Śnieżnikiem łączy się ...
Jaworowa Kopa (dawniej niem. Urlich Koppe lub Urlichkoppe) – góra ze szczytem na wysokości 1138 m n.p.m. znajdująca się w Masywie Śnieżnika w Sudetach, na terenie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego. Jaworowa Kopa stanowi niższą, południową kulminację w masywie Czarnej Góry, a oddzieloną od niej płytką Przełęczą pod Jaworową Kopą. Widoczna jest jako regularny stożek, szczególnie efektowny ze szczytu Smrekowca (od południa) lub doliny Bogoryi, ku której opada stromym zboczem. Ze Śnieżnikiem łączy się poprzez Przełęcz Na Dziale i grzbiet Żmijowca. Zbudowana jest z gnejsów śnieżnickich w części szczytowej oraz łupków matamorficznych serii strońskiej u wschodnich podnóży. Obszar ten należy do metamorfiku Lądka i Śnieżnika. Dawniej Jaworową Kopę pokrywał górnoreglowy bór świerkowy na szczycie i dolnoreglowy w niższych partiach. Obecnie jest prawie zupełnie wylesiony wskutek osłabienia drzewostanu w latach 80. XX w. emisjami przemysłowymi oraz gradacją szkodników: wskaźnicy modrzewianeczki Zeiraphera griseana Hb. i kornika drukarza Ips typographus. Za Wikipedią.

Mariańskie Skały i otoczenie.
    komentarze: 0
    Jaworowa Kopa i okolice. Widok z Mariańskich Skał http://dolny-slask.org.pl/4442781,Marianskie_Skaly.html ...
    Masyw Śnieżnika.
    Czarna Góra i Jaworowa Kopa widziana spod szkółki na Żmijowcu.