Pensjonat Willa w Parku ***

Figura dr. Józefa Matuszewskiego

Józef Matuszewski (1900-1983)

Dr medicinae universae Józef Matuszewski rozszerzył wskazania terapeutyczne Polanicy-Zdroju, wykorzystując miejscowe wody mineralne do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Jako jeden z pierwszych lekarzy w Polsce zaczął stosować w chorobach wieku podeszłego mleczko pszczele, uzyskując u wielu pacjentów znaczną poprawę wydolności i wzrost sił życiowych. Józef Matuszewski ukończył Wydział Lekarski Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie. Od 1931 r. był lekarzem w Delatynie, a od 1933 r. w uzdrowisku ...
Dr medicinae universae Józef Matuszewski rozszerzył wskazania terapeutyczne Polanicy-Zdroju, wykorzystując miejscowe wody mineralne do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Jako jeden z pierwszych lekarzy w Polsce zaczął stosować w chorobach wieku podeszłego mleczko pszczele, uzyskując u wielu pacjentów znaczną poprawę wydolności i wzrost sił życiowych. Józef Matuszewski ukończył Wydział Lekarski Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie. Od 1931 r. był lekarzem w Delatynie, a od 1933 r. w uzdrowisku Jaremcze, gdzie w latach 1936-1938 wybudował nowoczesny zakład balneologiczny. Po wojnie, w czasie której pracował jako internista na Węgrzech, wrócił do kraju i początkowo zatrzymał się w Krynicy, by w 1946 r. osiedlić się w Polanicy-Zdroju. Tutaj objął stanowisko lekarza zdrojowego oraz rozpoczął ożywioną pracę naukowo-szkoleniową w dziedzinie balneologii i balneoterapii, korzystając przy tym z doświadczeń prof. Heinricha Schlechta. Bogata działalność naukowa dr. Matuszewskiego obejmowała uzdrowiskowe leczenie chorób serca i układu krążenia oraz chorób przewodu pokarmowego, a także właściwości lecznicze mleczka pszczelego. W 1970 r. Józef Matuszewski zrezygnował ze stanowiska lekarza naczelnego uzdrowiska, ale pracował nadal poświęcając się głównie propagowaniu ekologii i ochrony Polanicy-Zdroju przed uprzemysłowieniem i zurbanizowaniem. Dzięki zaangażowaniu dr. Matuszewskiego Polanica-Zdrój przeżyła najświetniejszy okres w swojej dotychczasowej historii, jako przodujący w Polsce ośrodek naukowy i terapeutyczny. Dla uczczenia zasług dr. Józefa Matuszewskiego wdzięczni mieszkańcy uzdrowiska, wielokrotnie bezpłatnie przyjmowani i obdarowywani przez Doktora mleczkiem pszczelim, nadali ulicy przy której mieszkał jego imię. Dr Józef Matuszewski został również patronem polanickiego Gimnazjum.

Dr Józef Matuszewski oraz prof. Heinrich Schlecht (szósty od lewej) ...
    Przed budynkiem nr 37 przy ul. Zdrojowej. Pierwszy z lewej Karol ...