Pawilon południowy

Pawilon północny

Green Rest - Dom Wczasów Dziecięcych

Dr Gerhard Frieslich Kinderheim, Dziecięcy Szpital Kardiologiczny Leśny Ludek

Obiekt złożony ze zmodernizowanego domu wypoczynkowego „Erna” wybudowanego ok. 1910 r. przez Andreasa Ernsta oraz pawilonu „Hindenburg” z 1931 r. Budynki tworzyły razem główną część zespołu domów wypoczynkowo-leczniczych dla dzieci z Górnego Śląska, prowadzonego przez dr. Gerharda Frieslicha, który w 1936 r. przejęła nazistowska Narodowosocjalistyczna Opieka Społeczna (NSV). Podczas II wojny światowej sierociniec.
W 1946 r. patronat nad ochronką (Dom Zdrowia Chorzowskich Zakładów Przemysłu Węglowego) ...
W 1946 r. patronat nad ochronką (Dom Zdrowia Chorzowskich Zakładów Przemysłu Węglowego) objęło krakowskie Towarzystwo Domów i Prewentoriów Dziecięcych. W 1951 r. obiekt przejęty przez Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej we Wrocławiu. Od 1957 r. Sanatorium nr VIII, późniejszy Uzdrowiskowy Dziecięcy Szpital Kardiologiczny „Leśny Ludek” przejęty przez „Uzdrowisko Polanica” (od 1974 r. jako prawny następca „Zespół Uzdrowisk Kłodzkich”). Od 2007 r. w rękach prywatnych.