Świetlica (dawna)

Dom Waldtraut (dawny)

Green Rest - Dom Wczasów Dziecięcych

Dom nr 13

Zakład kuracyjny dla dzieci dr. Frieslicha

Kinderheim Dr. Frieslich / NSV Kinderheim

Dr Gerhard Frieslich w 1931 r. założył w Polanicy zakład kuracyjny dla dzieci z Górnego Śląska. Przebywali w nim głównie młodzi pacjenci z Zabrza, którzy na podstawie umów zawartych z zakładami górniczymi, przyjeżdżali do uzdrowiska specjalnymi pociągami, za każdym razem około 200 osób. Kiedy w 1936 r. naziści zarekwirowali dom „Hindenburg“, dr Gerhard Frieslich mógł prowadzić jedynie niewielkie sanatorium dla dzieci w domu „Rautendelein“, poza tym praktykował jako homeopata w kolumnadzie Łazienek ...
Dr Gerhard Frieslich w 1931 r. założył w Polanicy zakład kuracyjny dla dzieci z Górnego Śląska. Przebywali w nim głównie młodzi pacjenci z Zabrza, którzy na podstawie umów zawartych z zakładami górniczymi, przyjeżdżali do uzdrowiska specjalnymi pociągami, za każdym razem około 200 osób. Kiedy w 1936 r. naziści zarekwirowali dom „Hindenburg“, dr Gerhard Frieslich mógł prowadzić jedynie niewielkie sanatorium dla dzieci w domu „Rautendelein“, poza tym praktykował jako homeopata w kolumnadzie Łazienek Heleny.
Dzieci przyjmowała nowoczesna, kierowana przez lekarzy placówka, składałjąca się z kilku sąsiadujących ze sobą budynków.