Stara hala spacerowa (zmiana lokalizacji)

Ujęcie źródła Wielka Pieniawa (dawne) 2

Stara hala spacerowa

Alte Wandelhalle / Schweizerei

Stara hala spacerowa, zbudowana w 1907 r. przez firmę Andreasa Ernsta w Parku Zdrojowym (na placu pomiędzy rozebranymi w 1906 r. Zajeździe Zdrojowym i budynkiem gospodarczym), jako pawilon spacerowy i pijalnia wody mineralnej ze Źródła Księcia Joachima Albrechta (ob. Wielka Pieniawa). Na przełomie 1910 i 1911 r. zdemontowana przez firmę Adolfa Ernsta (syna Andreasa) i powtórnie ustawiona na niewielkim wzniesieniu bezpośrednio za Laskiem Zdrojowym, na terenie Nowej Polanicy. Po rozebranym ok. 1930 ...
Stara hala spacerowa, zbudowana w 1907 r. przez firmę Andreasa Ernsta w Parku Zdrojowym (na placu pomiędzy rozebranymi w 1906 r. Zajeździe Zdrojowym i budynkiem gospodarczym), jako pawilon spacerowy i pijalnia wody mineralnej ze Źródła Księcia Joachima Albrechta (ob. Wielka Pieniawa). Na przełomie 1910 i 1911 r. zdemontowana przez firmę Adolfa Ernsta (syna Andreasa) i powtórnie ustawiona na niewielkim wzniesieniu bezpośrednio za Laskiem Zdrojowym, na terenie Nowej Polanicy. Po rozebranym ok. 1930 r. obiekcie pozostały ślady fundamentów.

Wandelhalle w Polanicy Zdroju.
    Stara hala spacerowa.