Pastor Gerhard Scholz ( - 1944)

Po wygaśnięciu Konwencji Genewskiej 15 lipca 1937 r. Sejm Polski wprowadził komisaryczny zarząd Kościoła. Wówczas też pastor Gerhard Scholz, jako jeden z dziewięciu Niemców z Rzeszy, został wydalony z polskiej części Górnego Śląska i zamieszkał w Polanicy. Tutaj, jako następca pastora Hansa Justa i wikarego Schade, w 1938 r. objął założone w 1912 r. trzecie probostwo w Kłodzku z siedzibą w Polanicy. Powołany w 1942 r. do służby wojskowej, dwa lata później (23 sierpnia 1944 r.) uznany został za zaginionego ...
Po wygaśnięciu Konwencji Genewskiej 15 lipca 1937 r. Sejm Polski wprowadził komisaryczny zarząd Kościoła. Wówczas też pastor Gerhard Scholz, jako jeden z dziewięciu Niemców z Rzeszy, został wydalony z polskiej części Górnego Śląska i zamieszkał w Polanicy. Tutaj, jako następca pastora Hansa Justa i wikarego Schade, w 1938 r. objął założone w 1912 r. trzecie probostwo w Kłodzku z siedzibą w Polanicy. Powołany w 1942 r. do służby wojskowej, dwa lata później (23 sierpnia 1944 r.) uznany został za zaginionego w Rumunii.

Pastor Gerhard Scholz odprawia nabożeństwo w kościele Martina ...
    Pastor Gerhard Scholz