Dom nr 71

Budynek administracyjny Stacji Hodowli i Unasienniania Zwierząt

Kompleks budynków powojennej Stacji Hodowli i Unasienniania Zwierząt, pod ogólnym adresem Wyspiańskiego 71. Oprócz budynku administracyjnego (z figurą św. Floriana), znajduje się tu kilka obiektów gospodarczych (stajnie, stodoły itp.) rozmieszczonych wzdłuż ulicy Wyspiańskiego (drogi 33) do potoku Jaszkówka. Pozostałe obiekty rozmieszczone są wzdłuż potoku w kierunku zachodnim. Stacja HiUZ dysponowała również terenem za potokiem po tej samej stronie drogi (Wyspiańskiego 69), gdzie znajdowały się ...
Kompleks budynków powojennej Stacji Hodowli i Unasienniania Zwierząt, pod ogólnym adresem Wyspiańskiego 71. Oprócz budynku administracyjnego (z figurą św. Floriana), znajduje się tu kilka obiektów gospodarczych (stajnie, stodoły itp.) rozmieszczonych wzdłuż ulicy Wyspiańskiego (drogi 33) do potoku Jaszkówka. Pozostałe obiekty rozmieszczone są wzdłuż potoku w kierunku zachodnim. Stacja HiUZ dysponowała również terenem za potokiem po tej samej stronie drogi (Wyspiańskiego 69), gdzie znajdowały się obiekty pomocnicze oraz plac wystawowy. Stacja działała od lat powojennych do końca XX wieku. [Stan]
Lokalizacja w Google Maps:
GPS: 50.421120, 16.660612 (+50° 25' 16.03", +16° 39' 38.20").
Dom murowany z cegły. Na frontowej elewacji płytka wnęka z kamienną, polichromowaną rzeźbą św. Floriana. [J.B. z Kłodzka]

Dom murowany z cegły. Na frontowej elewacji płytka wnęka z kamienną, ...
    Nieco szersze ujęcie na kompleks budynków powojennej Stacji Hodowli ...