Stacja pomp

Taras

Mostek II

Lodownia (dawna)

Park Kacza Górka

lata 20. XXw.

Teren ten był wykorzystywany jako rekreacyjny od chwili wybudowania domów pracowniczych fabryki nici przy ul. Wrocławskiej, tj. od lat 20. XX wieku. W roku 1936 rodzina udziałowców fabryki nici, von Treskow, na wzniesieniu wybudowana willę, którą w roku 1944 przejęła nazistowska opieka społeczna. Po wojnie teren wokół wzniesienia nazwano Kaczą Górką (prawdopodobnie od herbu rodziny von Treskow, która w tarczy herbowej ma trzy kaczki). W latach 60. XX wieku postanowiono urządzić w tym miejscu centrum ...
Teren ten był wykorzystywany jako rekreacyjny od chwili wybudowania domów pracowniczych fabryki nici przy ul. Wrocławskiej, tj. od lat 20. XX wieku. W roku 1936 rodzina udziałowców fabryki nici, von Treskow, na wzniesieniu wybudowana willę, którą w roku 1944 przejęła nazistowska opieka społeczna. Po wojnie teren wokół wzniesienia nazwano Kaczą Górką (prawdopodobnie od herbu rodziny von Treskow, która w tarczy herbowej ma trzy kaczki). W latach 60. XX wieku postanowiono urządzić w tym miejscu centrum rekreacyjno-kulturalne z domem kultury w dawnej willi rodu von Treskow. Ostatnie lata tamtej dekady przyniosły nowy pomysł: budowę podmiejskiego ośrodka wypoczynkowego. Prace rozpoczęły się w roku 1970 i trwały do połowy lat 70. W tym czasie wybudowano zalew z tarasem i sztuczną wyspą, hangar sprzętu pływającego, wytyczono ciągi spacerowe, teren oświetlono i wyposażono w ławki, po czym prace przerwano ze względów finansowych (miała powstać jeszcze kręgielnia, basen a w dawnej willi hotel na 100 miejsc noclegowych). W parku organizowano liczne imprezy kulturalno-rozrywkowe ale od połowy lat 80. XX w. rozpoczęła się powolna degradacja tego terenu. Dopiero na przełomie XX i XXI wieku rozpoczęto prace mające przywrócić temu miejscu dawną funkcję. W roku 2011 w bliskim sąsiedztwie parku rozpoczęto urządzanie Parku Krasnala 2, który w przyszłości razem z Parkiem Krasnala przy al. Wolności ma stanowić jeden kompleks.
Opis w oparciu o "Nowosolskie ulice", tom 4 (P-T), Muzeum Miejskie, Nowa Sól, 2012

Panorama Nowej Soli z 'Vogelsberge' (=?) w roku 1843. Z lewej ...