Krzyż Męka Pańska

Starków nr 2

Kamienny Krzyż Męki Pańskiej

Starków (niem. Altbatzdorf) – wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, w powiecie kłodzkim, w gminie Kłodzko.
Lokalizacja w Google Maps:
GPS: 50.369650, 16.577980 (+50° 22' 10.74", +16° 34' 40.73")

Przy drodze przechodzącej przez wieś Starków, przed gospodarstwem nr 2, usytuowany jest kamienny Krzyż Męki Pańskiej z 1836 roku, noszący cechy sztuki ludowej. Szczupłe Ciało Jezusa przybite do solidnego krzyża, którego ...
Starków nr 2

Przy drodze przechodzącej przez wieś Starków, przed gospodarstwem nr 2, usytuowany jest kamienny Krzyż Męki Pańskiej z 1836 roku, noszący cechy sztuki ludowej. Szczupłe Ciało Jezusa przybite do solidnego krzyża, którego ramiona zakończone trójlistnie. Krzyż umieszczony na zwężającym się ku górze postumencie, umieszczonym na jednostopniowym podwyższeniu. Na frontowej ścianie postumentu napis- modlitwa w języku niemieckim, częściowo zatarty, przez co trudny do odczytania. U dołu widoczna data roczna 1836. Przed krzyżem drewniana bramka, niewiadomego przeznaczenia, być może jest tu konstruowany jeden z ołtarzy na święto Bożego Ciała? Pomnik, jak i samo miejsce zadbane, utrzymane w czystości.

Kamienny Krzyż Męki Pańskiej z 1836 r.
    Kamienny krzyż przy posesji nr 2.