Dwór Bzionków

Bzionków

Bziunkau

Miejscowość Bzionków to część miejscowości.
Kod GUS TERYT miejscowości Bzionków to 0131311.
Miejscowość podstawowa dla Bzionków to Rzędowice.
Na wielu mapach próżno szukać Bzionkowa. Miejsce to jest niedużym przysiółkiem Rzędowic położonym przy drodze do Olesna, około 1 km na północ od Dobrodzienia. Mijając je, zauważymy przede wszystkim tablicę z dwujęzyczną nazwą Bzionków/Bziunkau. Pojawiła się jesienią 2009 roku razem z 25 innymi ...
Na wielu mapach próżno szukać Bzionkowa. Miejsce to jest niedużym przysiółkiem Rzędowic położonym przy drodze do Olesna, około 1 km na północ od Dobrodzienia. Mijając je, zauważymy przede wszystkim tablicę z dwujęzyczną nazwą Bzionków/Bziunkau. Pojawiła się jesienią 2009 roku razem z 25 innymi w dziesięciu gminach Opolszczyzny. Zainteresuje nas też z całą pewnością spory kompleks budynków widoczny tuż przy szosie. Jest nim zespół dworsko-folwarczny z przełomu XIX i XX wieku, na który składają się zabudowania dworskie i część parkowa. Kompleks ten został założony w drugiej połowie XIX wieku. W parku występują m.in. dęby, czy choina kanadyjska.

Budynki w Bzionkowie.