Altana

Park

Garten, Park

Park przy skrzyżowaniu ul Wrocławskiej z Długą należał dawniej do fabryki lin, siatek i galanterii ogrodowej (Schlesische Drahtgewebe- und Drahtgeflechte-Fabrik G.m.b.H). Cały teren fabryki wraz z parkiem był otoczony, a jakże, siatką. Jak wspomina Peter Pohlmann, syn zarządcy fabryki w latach 1932-1945 - Hansa Pohlmanna, w parku znajdowała się altana (pomiędzy basenem, brodzikiem dla dzieci i tarasem z ogródkiem skalnym). W parku (lub też przy nim) ...
Park przy skrzyżowaniu ul Wrocławskiej z Długą należał dawniej do fabryki lin, siatek i galanterii ogrodowej (Schlesische Drahtgewebe- und Drahtgeflechte-Fabrik G.m.b.H). Cały teren fabryki wraz z parkiem był otoczony, a jakże, siatką. Jak wspomina Peter Pohlmann, syn zarządcy fabryki w latach 1932-1945 - Hansa Pohlmanna, w parku znajdowała się altana (pomiędzy basenem, brodzikiem dla dzieci i tarasem z ogródkiem skalnym). W parku (lub też przy nim) znajdował się ogród owocowo-warzywny, ogród różany, sad owocowy oraz szklarnia.

Unikatowy widok na Szczawienko z wysokiego budynku przy dzisiejszej ...
    Park (chyba nieoficjalny) przy skrzyżowaniu ul. Wrocławskiej z ...