Krzyż pokutny - Dębowa Góra

Według relacji lokatora sąsiedniego domu, krzyż został znaleziony latem 2013 podczas przebudowy drogi nr 384. Leżał pod cienką warstwą ziemi na jej poboczu, w miejscu gdzie odchodzi droga polna. Krzyż miał utrąconą dolną część trzonu i dlatego został wkopany dość głęboko. Obecnie jest posadowiony ok. 20 m od miejsca znalezienia, obok płotu dawnej leśniczówki (poprzedni adres - Kołaczów 8, ok. 0,6 km na wschód od głównego skrzyżowania dróg w Kołaczowie).Opis za wk° ...
Według relacji lokatora sąsiedniego domu, krzyż został znaleziony latem 2013 podczas przebudowy drogi nr 384. Leżał pod cienką warstwą ziemi na jej poboczu, w miejscu gdzie odchodzi droga polna. Krzyż miał utrąconą dolną część trzonu i dlatego został wkopany dość głęboko. Obecnie jest posadowiony ok. 20 m od miejsca znalezienia, obok płotu dawnej leśniczówki (poprzedni adres - Kołaczów 8, ok. 0,6 km na wschód od głównego skrzyżowania dróg w Kołaczowie).Opis za wk° . Wykonany jest z piaskowca pochodzącego z Nowej Rudy, co potwierdził podczas wizji lokalnej Robert Trawniczek . Ale informacja z jakiego materiału jest wykonany, nie do końca wyklucza że jest to ten zaginiony "granitowy krzyż z Kołaczowa". O pomyłce w lokalizacji mogło dojść również z powodu tego że przysiółek Dębowa Góra graniczy z Kołaczowem . Również czerwony piaskowiec z którego ten krzyż jest wykonany, przypomina strukturę granitu. Ani potwierdza że jest to inny nie ujęty w rejestrach? A inni piszą Bardzo ciekawe informacje o zaginionych krzyżach pojawiły się w komentarzach pod moją informacją; /Krzysztof Bach/

Krzyż w widoku od ogrodu.
    Krzyż w widoku z polnej drogi. Jak robiłem zdjęcie to wyraźnie ...